H Prolog που θα δουλέψουμε λέγεται Swi-Prolog και βρίσκεται στο εργαστήριο Αλκμήνη και στην διεύθυνση d:\apps\pl\bin\plwin.exe. Αν έχετε υπολογιστή στο σπίτι μπορείται να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε την swi_prolog απο την διεύθυνση http://www.swi-prolog.org. Εκεί επίσης θα βρείτε οτι άλλες πληροφορίες θέλετε. Το βασικά που πρέπει να ξέρουμε είναι οτι οταν γράφουμε ενα πρόγραμμα σε Prolog π.χ με ονομασία test αυτό πρέπει να το σώσουμε ως test.pl και οχι σε άλλη μορφή π.χ test.txt. (Προσοχή όταν το σώζουμε με το save, τότε στο παράθυρο που θα ανοιχθεί να γράψουμε "test.pl" διότι αλλιώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σωθεί λάθος π.χ ως test.pl.txt !!!)Για να γράψουμε ένα προγραμμα σε Prolog μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ενα οποιοδήποτε editor π.χ το notepad ή το winedt(για τα windows). Μπορύμε να δημιουργήσουμε ένα φάκελο με την ονομασία Prolog στην περιοχή μας και εκει να σώζουμε όλα τα προγράμματα με κατάλληξη .pl Εστω τώρα οτι στην περιοχή μας (που είναι ουσιαστικά η h:/prolog) σώσαμε το παραπάνω πρόγραμμα αφού το γράψαμε και κάναμε όλες τις απαραραίτητες διορθώσεις και ελέγχους. Τότε για να το τρέξουμε πατάμε δυο φορές το plwin.exe. Tότε θα δούμε το παράθυρο του προγράμματος. Στην ερώτηση ?- γραφουμε δίπλα ['h:/prolog/test.pl']. και πατάμε enter. (προσέξτε τις αγκύλες και τα ' ' μέσα στα οποία υπάρχει η πλήρης διεύθυνση του αρχείου που θέλουμε να τρέξουμε). Αν όλα πάνε καλά η Prolog θα βρεί το αρχείο και θα μας απαντήσει για παράδειγμα h:/prolog/test.pl compiled 0.00 sec, 984 bytes που φανερώνει οτι έχει φορτωθεί κανονικά και είναι έτοιμο για να κάνουμε ερωτήσεις (αυτό φαίνεται και με το σύμβολο ?- ).Αν δεν καταφέρουμε να φορώσουμε σωστά το πρόγραμμα πρέπει να δούμε τι φταίει και να προσπαθήσουμε ξανά. Τώρα ας υποθέσουμε για λογους διδακτικούς ότι το test.pl είναι το αρχείο:

gonios(maria,giannhs).
gonios(giannhs,anna).
gonios(giannhs,eirhnh).
progonos(X,Z):-gonios(X,Z).
progonos(X,Z):-gonios(X,Y), progonos(Y,Z).
Τότε οι ερωτήσεις που μπορούμε να κάνουμε είναι για παράδειγμα ?-progonos(maria,X). Δηλαδή ζητάμε τους προγόνους Χ της Μαρίας. Εαν πατήσουμε enter τότε η Prolog θα τρέξει το πρόγραμμα και θα απαντήσει Χ=giannhs Αν πατήσουμε το πλήκτρο ;(προσοχή πάντα υποθέτουμε ότι το πληκτρολόγιο που δουλεύομαι ειναι το Αγγλικό και οχι το Ελληνικό!) τότε θα προσπαθήσει να βρεί και άλλη λύση Χ=anna
πατάμε ξανά ;
Χ=eirhnh
ξανά ;
τότε θα απαντήσει Νο και απο κάτω θα γράψει ?- που σημαίνει οτι δεν βρήκε άλλες απαντήσεις! Αν κάτι δεν μας βγαίνει σωστά στα αποτελέσματα τότε θα πρέπει να κάνουμε τις διορθώσεις μας στο αρχείο test.pl και αφού το (ξανα)σώσουμε να το ξαναφορτώσουμε στην Prolog. Δηλαδή να ξαναγράψουμε ?-['h:/prolog/test.pl']. Ενας πιο εύκολος τρόπος, για να μην ξαναγράφουμε την εντολή από την αρχή, είναι να χρησιμοποιήσουμε τα βελάκια που βρίσκονται στο δεξιό μας χέρι στο πληκτρολόγιο μέχρι να εμφανιστεί στην οθόνη μας η εντολή ?-['h:/prolog/test.pl'].

Καλός προγραμματισμός σε Prolog!!!