ΔΙΔΑΧΘΕΝΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ:


 

Μαθήματα ακαδημαϊκού έτους 2012-2013:

 

1.MAKΡOOIKONOMIKH ΘΕΩΡΙΑ (331-2202) [-Υ-] :

Μάθημα Εξαμήνου Β

(3 ώρες Θεωρία + 2 ώρες Εργαστήριο/Ασκήσεις)

5 Διδακτικές μονάδες και 6 ECTS μονάδες

 

Περίγραμμα   

Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν και οι συνιστώσες του- Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών – Συναρτήσεις Κατανάλωσης και συνολικό εισόδημα- Αποταμίευση και Κατανάλωση- Αποταμίευση και επένδυση-Ροπές προς κατανάλωση και αποταμίευση- Ισορροπία στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών- Συναρτήσεις Παραγωγής-Συντελεστές Παραγωγής και Εισόδημα – Ισορροπία στην αγορά εργασίας –Ανάλυση της ανεργίας –Φυσικό ποσοστό ανεργίας και διακυμάνσεις της ανεργίας –Αρχικός και προσαρμοσμένος νόμος του Okun- Καμπύλη Phillips- Ποσοτική θεωρία του χρήματος και νομισματική κυκλοφορία- Ο ρόλος των τραπεζών στην οικονομία- Ο ρόλος της κεντρικής τράπεζας- Ενεργητικό και παθητικό των τραπεζών- Ζήτηση και προσφορά χρήματος- Ζήτηση ρευστών διαθεσίμων- Ισορροπία στην αγορά χρήματος- Συνδυάζοντας όλες τις αγορές : το μοντέλο IS-LM και το μοντέλο AS-AD- Τα ρεύματα οικονομικής σκέψης και οι οικονομικές κρίσεις: Κρίση υποκατανάλωσης, κρίση υπερσυσσώρευσης, κρίση πληθωρισμού- Δημοσιονομική και Νομισματική Πολιτική- Ανάπτυξη και Διεθνές Εμπόριο.

Μαθησιακοί Στόχοι:  

Στόχος του μαθήματος είναι:

Α) Η κατανόηση των βασικών μηχανισμών μιας εθνικής οικονομίας και της αλληλεπίδρασης που υπάρχει μεταξύ τους, αλλά και της οικονομίας ως σύνολο.

Β) Η εισαγωγή των φοιτητών στην οικονομική ανάλυση με εργαλεία τη διαγραμματική ανάλυση, τις εξισώσεις ισορροπίας, την συνδυαστική ερμηνεία τους αλλά και την ενθάρρυνσή τους να διατυπώνουν συμπεράσματα μέσω αυτών.

Γ) Η αξιοποίηση αυτών των γνώσεων ως υπόβαθρο για την παραπέρα κατανόηση του ρόλου των τραπεζών και των ασφαλιστικών οργανισμών, όπως προκύπτει από τις περαιτέρω σπουδές τους. Συναφή Μαθήματα που ακολουθούν:   

Προτεινόμενα συγγράμματα:

1. Ο.Blanchard, Μακροοικονομική, Εκδ. Επίκεντρο.

2. ABEL ANDREW B. - BERNANKE BEN S. - CROUSHORE DEAN, Μακροοικονομική Τόμος Α’, Εκδ. Κριτική.

Σημειώσεις μαθήματος.

 

2.ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ MΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΙΙ (331-3402) [-Ε2-] :

Μάθημα Εξαμήνου ΣΤ

(3 ώρες Θεωρία + 2 ώρες Εργαστήριο/Ασκήσεις)

5 Διδακτικές μονάδες και 6 ECTS μονάδες

 

Περίγραμμα   

 Στην ύλη του μαθήματος περιλαμβάνονται οι βασικές έννοιες που αφορούν στα  Χρηματοοικονομικά Μαθηματικά σε πεπερασμένο χρονικό ορίζοντα και χώρο καταστάσεων:

1)Αβεβαιότητα και πληροφόρηση. Βαθμιαία αποκάλυψη της πληροφορίας και διαμερίσεις πληροφορίας. Δένδρο πληροφόρησης και στοχαστικές οικονομίες. Ο χώρος αγαθών μιας στοχαστικής οικονομίας. Χρηματοοικονομικά συμβόλαια σε στοχαστικές οικονομίες και είδη αυτών. Διανύσματα απόδοσης και τιμών των χρηματοοικονομικών συμβολαίων, αγορές χρηματοοικονομικών συμβολαίων. Θέσεις έναντι χρηματοοικονομικών συμβολαίων. Χαρτοφυλάκια, πίνακας αποδόσεων και υπόχωρος αποδόσεων των χρηματοοικονομικών συμβολαίων. Αυτοχρηματοδοτούμενα χαρτοφυλάκια. Πλήρεις και μη πλήρεις αγορές χρηματοοικονομικών συμβολαίων. Συγκυριακά συμβόλαια (contingent claims), χαρτοφυλάκια αντιστάθμισης (hedging) συμπτωματικών αποδόσεων και η πληρότητα της αγοράς. Η πλήρωση μιας αγοράς με δικαιώματα και το θεώρημα του Ross. Στοχαστικές οικονομίες ανταλλαγής και σύνολα προϋπολογισμού σε αυτές. Το πρόβλημα του καταναλωτή-επενδυτή σε στοχαστικές οικονομίες ανταλλαγής. Κερδοσκοπία (arbitrage) και η σχέση της με το πρόβλημα του καταναλωτή-επενδυτή σε στοχαστικές οικονομίες ανταλλαγής. Χαρακτηρισμός της απουσίας κερδοσκοπίας και αποτίμηση μη κερδοσκοπίας των χρηματοοικονομικών συμβολαίων (arbitrage pricing). Σχέση της πληρότητας της αγοράς και της αποτίμησης των συμβολαίων. Παράγωγα Ευρωπαϊκού τύπου σε στοχαστικές οικονομίες. Σχέση συμπτωματικών αποδόσεων και παραγώγων Ευρωπαϊκού τύπου.

2)Άλγεβρες υποσυνόλων και διαμερίσεις σε πεπερασμένους χώρους πιθανότητας. Δεσμευμένη μέση τιμή και martingale σε διακριτό χρόνο και πεπερασμένο χώρο καταστάσεων. Filtrations και δένδρα πληροφόρησης. Στοχαστικές ανελίξεις προσαρμοσμένες σε δένδρα πληροφόρησης.  Ισοδύναμα martingale μέτρα πιθανότητας και η σχέση τους με την απουσία κερδοσκοπίας σε αγορές χρηματοοικονομικών συμβολαίων στο μοντέλο αγοράς με πεπερασμένο σύνολο καταστάσεων και πεπερασμένο σύνολο χρονικών περιόδων. Πληρότητα της αγοράς και ισοδύναμαmartingale διανύσματα πιθανότητας για τις καταστάσεις του κόσμου.          

Προαπαιτούμενες Γνώσεις:

Εφαρμοσμένη Γραμμική Άλγεβρα Ι

Εφαρμοσμένη Γραμμική Άλγεβρα ΙΙ

Απειροστικός Λογισμός Ι

Απειροστικός Λογισμός ΙΙΙ

Πιθανότητες Ι

Πιθανότητες ΙΙ

Μαθησιακοί Στόχοι:

Ολοκληρώνοντας επιτυχώς το μάθημα οι φοιτητές θα έχουν:

1.   εξοικειωθεί με τις βασικές έννοιες των Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών σε ένα πρώτο επίπεδο γενικότητας

2.  αντιληφθεί τη σχέση μεταξύ των στοχαστικών διαδικασιών martingale και δίκαιης αποτίμησης των χρηματοοικονομικών συμβολαίων

3.  αποκτήσει το απαραίτητο υπόβαθρο για την παρακολούθηση πιο προχωρημένων σπουδών στο αντικείμενο  

Συναφή Μαθήματα που ακολουθούν:

 Χρηματοοικονομικά Μαθηματικά ΙΙΙ

Συγγράμματα που χρησιμοποιήθηκαν:

1.  Μ. Magill, M. Quinzii, ‘Theory of Incomplete Markets : Volume I’, MIT Press (1996)

2.  S. LeRoy, J. Werner, ‘Introduction to Financial Economics’,  Cambridge University Press (2001) 

Διδάσκοντες:: Χρήστος Κουντζάκης  

Σημειώσεις και ασκήσεις - Λύσεις θεμάτων εξετάσεων

 

3.ΠΑΡΑΓΩΓΑ [-Ε-ΠΜΣ] :

Μάθημα Εξαμήνου Β

(2 ώρες Θεωρία )

2 Διδακτικές μονάδες

 

4.ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (RISK MANAGEMENT) [-Ε-ΠΜΣ] :

Μάθημα Εξαμήνου B

(2 ώρες Θεωρία )

2 Διδακτικές μονάδες

 

Περίγραμμα 

Χρηματοοικονομικές θέσεις όταν το σύνολο των καταστάσεων του κόσμου είναι πεπερασμένο – Χρηματοοικονομικός κίνδυνος- Σύνολα αποδεκτών χρηματοοικονομικών θέσεων- Γεωμετρία των συνόλων αποδεκτών χρηματοοικονομικών θέσεων (σφήνες, κώνοι)- Συνεπή μέτρα κινδύνου – Το μέτρο κινδύνου που συνδέεται με ένα σύνολο αποδεκτών χρηματοοικονομικών θέσεων- Οι τιμές ενός μέτρου κινδύνου ως ασφάλιστρα των χρηματοοικονομικών θέσεων- Συνέχεια συνεπών μέτρων κινδύνου- To μέτρο κινδύνου που συνδέεται με ένα σύνολο σεναρίων για τις καταστάσεις του κόσμου- Το θεώρημα αναπαράστασης των συνεπών μέτρων κινδύνου και η σημασία του – Γενίκευση του μοντέλου του Markowitz με συνεπή μέτρα κινδύνου. 

Προαπαιτούμενες Γνώσεις:

Απειροστικός Λογισμός Ι

Απειροστικός Λογισμός ΙΙΙ

Πραγματική Ανάλυση

(τα κοινά σημεία όσων διδάσκονται οι φοιτητές στα μαθήματα αυτά στα Τμήματα μαθηματικής κατεύθυνσης των ΑΕΙ της χώρας).

Μαθησιακοί Στόχοι:

Ολοκληρώνοντας επιτυχώς το μάθημα οι φοιτητές θα έχουν:

1) εξοικειωθεί με τη  μαθηματική θεωρία των συνεπών (coherent) και κυρτών (convex) μέτρων κινδύνου,  που έχει αναπτυχθεί την τελευταία δεκαετία στα πλαίσια της προσπάθειας εύρεσης μεθόδων μέτρησης του χρηματοοικονομικού κινδύνου που να ξεπερνούν τις αδυναμίες παλαιοτέρων μεθόδων, όπως της Value at Risk. 

Συναφή Μαθήματα που ακολουθούν:   

Συγγράμματα που χρησιμοποιήθηκαν:

(για το β’ μέρος του μαθήματος)

1. P. Artzner, F. Delbaen, J.M. Eber, D. Heath, ‘Coherent measures of risk’, Mathematical Finance 9, 203-228

2. H. Föllmer, A. Schied, "Convex measures of risk and trading constraints", Finance and Stochastics 6 (2002), 429-447.

3. Διαχείριση κινδύνων - risk management: Εισαγωγικές σημειώσεις στα μέτρα κινδύνου, του διδάσκοντα Χ. Κουντζάκη.

4. RISK MEASURES IN FINITE STATE SPACES, του διδάσκοντα Χ. Κουντζάκη.