Έλαβα ύποπτο μήνυμα από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που μου ζητάει να δώσω username και password. Τι πρέπει να κάνω;

Με διάφορες παραλλαγές, κυκλοφορούν διάφορα emails, δήθεν από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τα οποία προσπαθούν να αποσπάσουν από τους χρήστες τους κωδικούς που εισάγουν για την είσοδό τους στο σύστημα του Πανεπιστημίου.

Πολλά από αυτά τα emails είναι με κακογραμμένα Ελληνικά (λόγω αυτόματου μεταφραστή) και πάντα σας προτρέπουν να συνδεθείτε με σελίδες εκτός Πανεπιστημίου Αιγαίου.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΠΛΑΣΤΩΝ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΚΩΔΙΚΩΝ (PHISHING E-MAILS)

Phishing fake email

Αν λάβατε τέτοιο email πρόκειται για μία συνηθισμένη πλέον επίθεση ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing) που πραγματοποιείται όταν κάποιος υποδύεται κάποιον άλλο ώστε να σας ξεγελάσει και να μοιραστείτε μαζί του προσωπικές ή άλλες ευαίσθητες πληροφορίες, συνήθως μέσω ενός πλαστού ιστότοπου.

ΠΡΟΣΟΧΗ  : Ο ιστότοπος μπορεί και να προσομοιάζει με περιβάλλον του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπως στην παρακάτω περίπτωση

Phishing fake page

Για να μην έχετε πρόβλημα θα πρέπει να αγνοείτε και να διαγράφετε κάθε παρόμοιο email.

Σε περίπτωση που κατάφεραν να σας πείσουν να τους δηλώσετε το username και το password σας, παρακαλούμε δείτε <εδώ> για τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να κάνετε.

Διευκρίνηση

Μην συγχέετε τα παραπάνω παραπλανητικά emails, με το μήνυμα (όχι email) που θα δείτε στον υπολογιστή σας όταν πλησιάζει η λήξη του κωδικού σας και σας προτρέπει να τον αλλάξετε μόνοι σας μέσα από την ειδική φόρμα.

Εναλλακτικά μπορείτε να αλλάξετε τον κωδικό σας και από την ειδική ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου https://password.aegean.gr/